Mit liv med eksem – en personlig beretning

Mit liv med eksem – en personlig beretning

Her kommer en personlig beretning om, hvordan jeg har levet med eksem det meste af mit liv, og hvordan jeg har haft det med at have eksem.

Jeg har fået overleveret, at jeg havde eksem på kroppen ret efter, jeg var blevet født. Mine egne erindringer går langt tilbage i barndommen. Jeg husker at have eksem i knæhaser, albueled, håndled, på fingrene, over øjenlågene, på ballerne, ja alle de steder, hvor der på en eller anden måde var en tynd hud, et led, dér havde jeg eksem. Eksem, som på billedet eller versionen med små blærer, åbne sår og rød hævet hud, fordi det kløede helt vildt og særligt om natten.

Jeg kan huske som barn, at den værste periode på året, var, så snart dagene blev mørkere, citrusfrugterne havde indtaget butikshylderne, og det var koldt og klamt udenfor. Mit eksem blev til tider rigtig slemt i den kolde tid. Så slemt at jeg sov med bomuldshandsker på om natten for ikke at kradse mig selv til blods. Men det skete alligevel, for det KLØEDE det skidt!

70’ernes nylontøjet og polyestertøjets indtog gjorde slet ikke noget godt for mig. Jeg kunne ikke ’ånde’ i det tøj, og mit eksem blev blot værre. Så min mor har virkelig været udfordret ift. at finde bomuldstøj til mig. Derfor var det også ofte hjemmesyet eller strikket tøj, jeg havde på. Eller jeans, bomulds T-shirt og kondisko.

Eksem og andre ubalancer

Og det var ikke kun eksem, der udfordrede mig, for der fulgte også hovedpine og meget træg mave med for mit vedkommende. Tendens til bylder, bygkorn, øjenbetændelse, ondt i maven, opkast m.m. Senere i barndommen kom pollenallergi til. Det var som om det begrænsede hele min krop og mig. Som at leve i en osteklokke, i ubalance både udenpå og indeni, men jeg viste ikke andet. Kendte ikke til andet.

Det gjorde ondt i de eksemfyldte led, i den hævede og betændelsesramte hud, men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg egentlig havde det bedst, når jeg fik bevæget mig. Og ikke en gåtur, nej sådan rigtig bevæget mig. Det var som om, at så virkede min krop mindre forgiftet og hovedpinerne var mindre.

Som barn var det rigtig svært. Svært at være til fødselsdage med røde eller grønne sodavand, røde pølser og vingummi i alle regnbuens farver. Noget der tidligt blev observeret, var at jeg reagerede på farvestoffer. Så fødselsdage hos klassekammerater var ikke altid lige nemme – at sige nej tak til det de andre fik, at skille sig ud, at stå op for mig, det turde jeg ikke. Og jeg gjorde det ikke, for nøj, det smagte jo godt for et kræsent væsen som mig.

Det var svært at have med dyr at gøre, katte, hunde, heste, min pony, for skidtet og hårene gjorde ikke altid noget godt. Men det var min glæde at være blandt dyrene, for de tog ikke notits af min eksem. Det lå mere hos mig og min oplevelse med det – og projektet eksem.

Projektet eksem

Der er prøvet meget – rigtig meget for at komme eksemen til livs i barneårene. ‘Medicinske’ cremer af diverse art med binyrebarkhormon eller andet mindre godt i, paraffinolie bade, lysbehandling i Næstved, alt muligt for at gøre noget for mit eksem, min fordøjelse, diverse vitaminer/mineraler og eliksirer. Jo, sundhedssystemet og det alternative blev afprøvet flittigt i min barndom. Lige lidt hjalp det. Nogle læger mente, at jeg ville vokse fra det, børneeksemen, men det fortsatte i teenageårene.

Min mor fandt dog ud af, at solen og havvandet gjorde noget rigtig godt for mig om sommeren, så det er blevet til en del tid i sommerhuset ved Marielyst eller i Vestermark, Lolland. Noget andet, der også blev meget tydeligt, var, at jeg fik det værre op til jul, og det viste sig at være citrusfrugter: appelsiner og klementiner. Da det blev opdaget, så blev julemåneden tålelig. Dog havde jeg ofte betændelse i øjnene eller bygkorn i de kolde måneder – det blev der et stykke tid endnu.

Eksemens klamme hånd

At have eksem og på den måde skille sig ud som barn og ung, gjorde noget ved mig. Nok mere inden i mig. Jeg syntes, eksemen var ulækkert, klam og det har nok gjort mig mere tilbagetrukket, set i bakspejlet.

Jeg lærte at leve med det, sådan da. Lærte at leve med, at jeg nok skulle have et arbejde, hvor jeg skulle sidde på kontor – men det støjede og larmede inden i mig. Det ville jeg bestemt ikke, og derfor blev idræt i skolen og det at hjælpe til på gården nok mit frirum. På en måde væk fra det traditionelle, det fastlåste og begrænsende. Friheden og mulighederne har nok qva eksemen altid været prioriterede værdier fra en tidlig alder.

På Gunslevholm Idrætsefterskole i 1989/90 var min nysgerrighed for det alternative allerede vakt. Jeg havde bl.a. afspændingsmassage og ‘kroppens veje’ om zoneterapi, diverse fastekure med yoghurt eller kun ris. Jeg oplevede på dette år, at mit eksem ændrede sig, at noget gjorde godt. Om det var den fysiske aktivitet, massagen som gjorde underværker for en meget træg mave eller det blot var teenageårene og nysgerrigheden til krop og menneske, det ved jeg ikke.

Vendepunktet

På et tidspunkt i gymnasiet udviklede jeg om vinteren i 2.g så voldsomme problemer med hårsækbylder på baglårene, at jeg måtte have gamacher under mine cowboybukser for ellers væskede det igennem. Og selvfølgelig hang det sammen med eksemen og min krops tilstand.

På det tidspunkt blev jeg sendt til en biopat i Nykøbing Falster og blev testet ift. vitaminer, mineraler og fødevarer. Jeg blev sat på en streng 3 måneders detox, hvor en del fødevarer blev udelukket fra kosten,. Jeg fik helsekostpræparater til at understøtte udrensning i lever og nyre. Og dengang var det virkelig svært at finde alternative fødevarer – glutenfrie produkter og plantebaserede drikkelse. Kuren har nok været ret ensidig, MEN først blussede mit eksem op og så efter 3 måneder var jeg for første gang i mit liv eksemfri. Det var helt vildt. På det tidspunkt var jeg 19 år gammel.

Kostens betydning

Fra da af valgte jeg at udelukke visse fødevarer fra min kost – syreholdige, stivelsesholdige og så vidt som muligt mælkebaserede produkter og gluten. Jeg har formået at være eksemfri i rigtig, rigtig mange år. Få gange er det kommet tilbage, som det kan ses på billedet. Og så har jeg straks ændret på kosten, ført mig selv tilbage på den gode kost eller set på, hvad jeg har gjort anderledes de forgangne måneder.

Det kræver, disciplin, udholdenhed og tro på at være på rette vej. For det hjælper! Det hjælper at se på sin kost at lave de nødvendige ændringer – og helst med professionel rådgivning.

Hvad kan eksem være et udtryk for?

Der er mange faktorer, der kan spille ind. Eksemen er et udtryk for den ubalance, der er i kroppen – inflammation, dårlig vejrtrækning, mulige chok, tilbageholdenhed, stagnation, øget syrlighed, ubalance i organerne – særligt de rensende organer etc. – stresstilstande, uudtrykte følelser, ydre eller indre ’forurening’ m.m. Eksem kan vise sig på mange måder og derved være forskellig fra person til person.

Jeg har haft nogle gode snakke med min barndomsveninde Pernille Kruse, som i dag er ernæringsterapeut med egen praksis og ellers har en kandidatgrad i human biologi. Vi har talt en del om vores barndom, om mine udfordringer med eksem, og hvad det er, der sker i kroppen. Samlet vores viden om kroppen ud fra forskellige tilgange som ernæringsterapeut og kropsterapeut, og det vi begge har med i betragtningerne er leveren og nyrernes funktion og fordøjelsens balance.

Min eksem i dag

I dag har jeg eksem i håndleddene igen. Det har stået på længe nu. Sommerens varme og havvandet har kun haft en lille indflydelse. Kosten har været til den nydelsesmæssige side, så der er ikke passet på sukkerindtaget. De seneste 2 år har jeg i pandemien ligeledes anvendt engangslagner til behandling, som har trigget eksemen. Det har taget mig lang tid at nå til den erkendelse.

Jeg startede med kosten, med detox, med lever/nyre understøttelsen, motionen og tjekkede ind med presset, jeg har været i både som selvstændig og med skiftet fra København til Århus. Men eksemen blev ved at være der og blev værre. Nogen gange kan det være et KÆMPE detektivarbejde at nå frem til, hvad det er, der giver mig eksem pt.? Så eksemen er min evige reminder om, hvordan jeg har det både kropsligt og sindsmæssigt. Er der balance, harmoni eller er der noget, som jeg ikke har taget mig af.

Rens din krop og dit sind

Dette forår skal jeg på en detoxkur igen. Denne gang med udgangspunkt i den yogiske version, som jeg glæder mig til at prøve. Ellers er rensende te min følgesvend ligesom citron i lunkent vand og gode fiske-/planteolier (kapsler), der hjælper huden – ikke til at smøre på huden, da det i mit tilfælde gør, at min hud så ikke kan ånde.

Ellers har jeg prøvet flere forskellige detoxkure, udrensningskure for leveren og efterfølgende tarmskylninger igennem årene, som har givet et energiboost og renset kroppen, for det der nu havde ophobet sig, og som min krop ikke selv kunne udskille.

I dag er jeg motiveret og optimist, når det kommer til mit eksem, og når jeg hører andre fortælle om deres kvaler. Jeg ved, at det kan lade sig gøre at komme dertil, hvor eksemen ikke længere fylder dagligt eller sætter begrænsninger i adfærden. Men det kræver en indsats, det kræver at finde de behandlere, der ser på hele kroppen, på energi og på kost. Det kan lade sig gøre at få sin krop tilbage, få en ny og mere energifyldt version af sig selv frem.

Kærlig hilsen

Marianne